2009 m. sausio 22 d., ketvirtadienis

Tai gi, kodėl aš pakeičiau blogo pavadinimą

Visą savaitę buvau netekęs rašymo dovanos. Įkvėpimą buvo kaip ranka nuėmę. Na, bet dabar heroes are back in town! Pratęskime mūsų miesto legendas (urban legends). Labai jau man patinka tas posakis - miesto legendos! Nors imk ir vėl pakeisk blogo pavadinimą :)

Juokai į šalį! LAISVOS MINTIES IMPERIJA. Kodėl?

1. Todėl, kad reik mest šalin nereikalingą kuklumą. Jei nori pavadinti kokią fyrmą, tai ir vadink žmogiškai. Pvz. fyrma prekiauja dildėmis, tai kukluoliai pavadina Dilduva, Dildžių šalis, na kiek geriau, Dildžių pasaulis. O reiktų kalt iš karto imperiškai, kad nieks neabejotų, kad tas imperiškas dildes parduoda dildžių pardavimo imperatoriai. Fyrma - Dildžių imperija. Kukliai ir su skoniu!

2. Todėl, kad aš jau kurį laiką kolekcionuoju imperijas. Turiu virtualią imperijų kolekciją, tiksliau, turėjau... Per daug pasitikėjau savo smegenų failu. Dabar paklaustas  prisimenu tik tris imerijas: kavinė greitkelyje Vilnius -Klaipėda "Imperija", parduotvė Vilniuje Basanavičiaus gatvėje "Virtuvės technikos imperija" ir dar reklamos ir web dizaino genijai "Idėjų imperija" (www.idėjuimperija.lt). Reikėjo užsirašyti ar nufotkinti... Juk turejau, bent šešis eksponatus kolekcijoje. Tačiau, ne bėda, bendrom jėgom atgaivinsim imperijų kolekciją. Jei turite imperijų, dėkite į šio pranešimo komentarus.

3. Todėl, kad savo profilio nuotraukikėje esu nusifotografavęs pakilęs ant Empire State Building.

Empire    empire   

empire [‹empaˆ…] n

1. imperija;

Empire Day ist. Britanijos imperijos diena (gegužės 24);

Empire City Niujorkas;

Empire State Niujorko valstija

2. viešpatavimas, aukščiausioji valdžia 


P.S. Respect Ainiui ir Kostui! Jie fundamentaliai įsijungė į polemiką apie bukvalizmą.
Special thanks Ainiui! Jis daiktus įvardino savo vardais: lazdžikes kliūškomis. Kliūška ir Mėnulyje kliūška...

 

 

12 komentarų:

Unknown rašė...

imperijų neturiu, o bet tačiau, žodis "dildė" labai primena anglų kalbos žodį "dildo". Tai nors ir ne bukvalus bukvalizmo pavyzdys, bet bent jau smagus sutapimas :D

GS rašė...

Kostai, stebiuosi tavo įžvalgumu! Šį pavyzdį aš pateikiu įkvėptas senu Ainio bajeriu, kad firma "Dilduva" turėtų pardavinėti būtent "dildo" :)

Unknown rašė...

Taip, ir turi buti kirtis ant "o" tipo UAB "Dildò" :)

GS rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Ainis rašė...

Kol kas negaliu prisiminti nė vienos imperijos, tačiau pagalvojau, jog pavadinimas "imperija" yra įpareigojantis. Pavyzdžiui, fyrmos, kurios pavadinime yra žodis "Imperija", direktorius, turėtų vadintis imperatoriumi. Tai ne tik logiška, bet ir bukvalu. Dėl geopolitinių priežasčių, Lietuva visada patirdavo ir patiria stiprią Rusijos įtaką. Neišvengsime ir šiuo atveju jos kultūrinio poveikio. Rusijoje imperatorius dar būdavo vadinamas caru, gosudariumi ir batiuška. Tad, jei fyrma vadinasi "Dildžių imperija", jos direktorius neturėtų kuklintis: kam visi tie managing director, ar CEO... Vizitinėje kortelėje turėtų puikuotis: "Žiuljenas Makatukas - batiuška imperatorius". Arba tiesiog "caras". Galimi taip pat įvairūs minėtų žodžių deriniai.
Koks nors kvailys ar ura-patriotas gali bandyti tuos kelis titulus sulietuvinti... Na, "caras" ir "imperatorius" yra bukvaliai tarptautiniai žodžiai. Lietuvinti galima tik "batiušką" ir "gosudarių". Na ir gausis "tėvelis vasltybininkas". Tėvelio, tai velniai nematė - jis išvarė į mišką šaudyti pelėdų. O štai pasivadinti valstybininku, neturint Lietuvos Respublikos Vasltybininkų klano nario bilieto yra ne tik pavojinga, bet ir negražu. Blogiausia, kad taip yra klaidinami vartotojai. O suklaidintas vartotojas yra ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos bei pasaulio nelaimė. Klaidingai vartotadamas jis sukelia krizę, dėl kurios kenčia pensininkai bei bankrutuoja fyrmos, tame tarpe ir įvairios imperijos. Tad reikia labai atsakingai žiūrėti į lietuviškų pakaitalų naudojimą vizitnėse kortelėse.

Ainis rašė...

Dildininkystės terminija lietuviškai

Be "Dilduvos", Lietuvoje gali būti daugiau įmonių gaminančių ar prekiaujančių dildais. Tad iškyla poreikis apibrėžti tokia valstybės ūkio šaką. Greičiausia ji turėtų vadintis "dildininkystė". Vartojimo pavyzdys: "Šiais metais ES paskyrė nemažai lėšų Lietuvos dildininkystės vystymui".
Darbutojas, užimtas dildininkystės srityje vadintinas dildadirbiu, arba dildžiumi. Pvz: "Visi mūsų įmonės dildadirbiai šiemet lankė kvalifikacijos kėlimo seminarus".
Moteris, besinaudojanti dildu, vadintina dilduotoja. Pvz: Sulaukusi dvidešimt penkerių, Stasė jau buvo patyrusi dilduotoja.
Jei dildas nadojamas tuo pat metu kelių asmenų, tai vienas iš jų greičiausiai bus dilduojamasis, o kitas - dilduojantysis. Pvz. Aš, dilduojamasis Francas Bartaševski, asm. kodas....., įgalioju dilduojantyjį Liusjeną Makat-Makatuką, ir t.t. ir pan.
Kitais atvejais galima ir kitokia vartosena, bet reiktų laikytis čia nurodytų ligvistinių gairių.

Unknown rašė...

o šiaip kalbant apie vyzytkes: Mano vienas toks giminaiti Gytis Sakalauskas dirbo kažkokioj italų šilkografijos įmonėje. Ir jie, kaip geram darbuotojui, nusprendė pagaminti jam 500 vyzytkių. Užsirašė duomenus ir t.t. ir.. po dviejų savaičių, ant paauksuoto kokio tais popieriaus pas jį atkeliavo vyzytkės su vardu..."Gutis Skalalauskas" :D Toks tai Antibukvalizmo pavyzdys. Btw, ar blogo autorius ne giminė kartais ? :)

Ainis rašė...

Matai, šiuo atveju kortelės buvo pagamintos bukvaliai kitam žmogui, kurio vardas ir pavardė net etimologiškai nėra artimos Gyčiui Sakalauskui. Taip Gutis yra kilęs nuo vok. "Gut", o Skalalauskas nuo rus. "Skalolaz".
Jei vistik įsivėlė klaida ir kortelės buvo pagamintos Gyčiui, tai pastarasis galėtų svarstyti savo asmenybės pakeitimą priklausomai nuo kortelių grožio. Manau, jei acpausta ant kokio tai paauksuoto popieriaus, su išraitymais ir pozumentais... O jei dar diodinė nanotechnologinė ugnelė bėgtų palei perimetrą... Ech, ar dėl to neverta tapti Gučiu?

Unknown rašė...

Kolega Aini, čia, iš tikrųjų, yra PATS bukvaliausias pasiūlymas ever! Jei būtų kokie nors rinkimai, paliūbomu (irgi labai bukvalnas žodis) balsuočiau už Tave! :) kelk savo kandidatūrą!

Ainis rašė...

Šis atvejas su italais yra labai pamokantis. Iš jo galime padaryti išvada , jog italų tautinė sąmonė yra, tiesiogine žodžio prasme, antikbukvalistiška. Jiems bukva nėra svarbi: Gytis ar Gutis, Sakalauskas ar Skalalauskas - jiems pa barabanu. Skamba maždaug vienodai, vadinasi viskas OK. Galiausiai juk jie neparašė Toto Kutunjo, arba Dante Aligjeris. Tokioje terpėje bukvalizmas sklisti negali.
Čia mes fplatnuju priename prie ideologijos skleidimo terpės klausimo, kuris yra svarbus, bo, perfrazuojant lietuvių liaudies teleradijodainių Algį Greitai: "ideologija be terpės - kaip Vytautas be baravyko". Paaškinsiu remdamasis analogijos metodu. Štai, valstybės, pasigaminusios branduolinį užtaisą, tuoj pat susiduria su kita rimta problema - nešėjo kūrimo būtinybe. Taip ir bukvalizmas, kaip ideologija pati savaime negali sklisti, o turi būti nešamas. Atsekti kas gali būti bukvalizmo skleidėjais ant Lietuvos, galima atidžiau pažvelgus į visuomenę, išryškinus jos stratifikacinius lūžius, bei atlikus aibę dar kažkokių nesuprantamų dalykų. Tradiciniai metodai čia nieko neduos, tad teks pasigalandus akis žiūrėti kitaip.
Taip kurį laiką žiūrint, galima pastebėti įvairiuose visuomenės sluoksniuose pasirodantį reiškinį, kuris, nesvarbu kokiame sluoksnyje reikštųsi, turi nemažai bendrų bruožų. Turbūt kiekvienam teko susidurti su nedidelio ūgio (apie 160 cm) ūsuotais žmonėmis, smirdančiomis kojinėmis ir labai gerai viską išmanančiais. Dėmesio, tai - vyrukai.
Manytina, jog būtent vyrukai, dėl savo esminių savybių yra labiausiai tinkami bukvalizmo ideologijos laidininkai. Kokios gi tos savybės. Štai jos:
1. nedidelis ūgis - apie 160 cm;
2. ūsai;
3. smarvė. Šis požymis kelia daug mokslinių ginčų. Neaišku ar vyrukai dvokia todėl, kad jie nekeičia drabužių, ar dėl to, kad nesiprausia. Gal būt smarvė - tai abiejų minėtų faktorių derinys. Taip pat yra viena akademinė kryptis, teigianti, jog vyrukai gimsta smirdėdami, o gyvenimo eigoje ši savybė stiprėja. Idomu tai, kad vyrukai savo smarvės neužuodžia.
4. Visažinystė. Vyrukai žino viską. Apie tai bus plačiau.
5. Ekstrasensoriniai sugebėjimai. Vyrukai žino kas bus ateityje (suprantama, būtų kvaila vyrukams priskirti Vangą arba Lolašvili)
6. Netolerancija kitų nuomonei. Šis vyrukų bruožas yra visiškai natūralus ir paklūsta formaliai logikai, tad, gali būti Euklido metodu išvestas iš 4 ir 5 bruožo: jei vyrukas žino absoliučiai viską, tai kita nuomonė yra laikytina intelekto klaida. Čia galima įžvelgti panašumų su Platono teigta gėrio objektyvizacija, tačiau nenukrypsime nuo temos, bo kalbam apie vyrukus.
Taigi, visažinystė, ekstrasensorika bei netolerancija ir daro vyrukus bukvalizmo vėliavnešiais. Neaišku kokiu būdu šie trys paskutiniai bruožai koreliuoja su fizinėmis vyrukų savybėmis (ūgiu, smarve ir ūsais), tačiau jei mes kažko nežinome, dar nereiškia kad to nėra. Todėl šiandien, mums teks remtis vien tik grynais faktais, paliekant rytdienos mokslui išsiaiškinti tų faktų prigimtį ir esmę, arba atvirkščiai.
Vyruko nereikia painioti su pierniku (nedidelio ūgio energingu vyriškiu, tačiau neapdovanotu smarve ir ūsais) bei pipiru (vidutinio amžiaus vyriškiu esančiu ypatingai geros nuomonės apie save kaipo sekso partnerį).
Tuomi baigsiu šios dienos ilgą postą. Sekančiuose rašiniuose plačiau apžvelgsiu kai kurias vyrukų savybes bei pasistengsiu pateikti glaustą jų klasifikaciją.

Unknown rašė...

apie tokius kur visažiniai - visagaliai galiu papasakoti ir aš pats. Turiu tokį vieną ekszenkpliorių(:D). Jis žino absoliučiai viską (!!!). Su juo gynčytis, kaip galvą daužyt sienon. Ir tikrai, galiu patvirtinti, jog tokie žmonės TIKRAI yra bukvalizmo etalonai. Pas juos negali buti jokių mąstymų ar dalyko interpretacijų. Viskas yra ne pa barabanu, bet pa būkvė. Taip kad saugokitės jų. Jei kas nors šalia jūsų (ūsuotas ir smYrdantis) įrodinėja savo tiesą..tfu - būkvą.. Saugokit savo intelektą.

Ainis rašė...

Visažinystė yra pamatinė vyrukų savybė ir dauguma kitų jų bruožų yra išvestiniai jos požiūriu. Nėra srities, kurios vyrukai neišmanytų. Tai ką mokslas atras tik rytoj, vyrukai žinojo jau vakar. Verslas, astronomija, įžymių žmonių biografijos, kompiuterija, automobiliai - viskas vyrukams yra aišku ir suprantama. Jei suabejojote istoriniu faktu ar pasimetėte politikos vingrybėse -paskambinkite vyrukui - jis greit viską sudėlios į lentynėles.
Iš kur imasi toks fenomenalus žinojimas. Vyrukų protas dažniausia nebūna sužalotas aukštojo mokslo raupų, tad aštuonių klasių išsilavinimas su lengvu profesinio ugdymo bryzu palieka vyrukų protui erdvės drąsiai daryti savarankiškas išvadas. Lygiai dėl tos pačios priežasties vyrukams atsiveria trečioji akis ir todėl jie žino kas įvyks ateityje.
Visko žinojimas vyruką veda tiesiai prie visko mokėjimo. Todėl vyrukai, kaip jie patys tai įvardija - mėgsta "meistravoti". Galite net neabejoti, kad vyrukas užrištomis akimis per 18 sekundžių iki varžtelio išrinks ir vėl surinks lėktuvnešį Nimitz su visais jo lėktuvais. Todėl dažniausiai vyrukai viską daro patys. Jie patys darosi remontą - apsikala šaliofke savo namų sienas ir lubas. Po to tokį pat remontą padaro savo tėvų namuose. Po to pas uošvę... Jeigu pastebėjote, kad jūsų pažįstamų butas tapo panašus į pirtį, greičiausiai jo orbitoje siautėja vyrukas. Beje, šaliofkę vyrukai taip pat darosi patys. Garaže. Iš juodlenčių. Tuo metu jie jaučiasi protingiausi už visus. Vyrukai taip pat geriausiai nusimano automobiliuose. Jie gali sutaisyti bet kokios markės bet kokio modelio automobilį. Jie puikiai nusimano koncepcinių modelių skirtumuose ir plonybėse. Ką ten automobiliai... Vyrukas net nemirktelėjęs pasakys naikintuvo F22 ir Eurofighter'io kovinių savybių pliusus ir minusus bei nuspręs kuris būtent lėktuvas būtų protingiausias pasirinkimas nedideliam lokaliniam karui Pietų Kaukaze.
Vienas žavingiausių vyrukų bruožų - visiškas bet kokio nepilnavertiškumo komplekso nebuvimas. Vyrukas pirmą kartą gyvenime atėjęs pasiklausyti operos, gali visiškai atsipalaidavęs prieiti prie ją sukūrusio kompozitoriaus ir paplekšnojęs jam per petį pasakyti, ką nors tipo "na, jūs tiesiog MALADIEC... Tikrai, žinote, nesitikėjau. Garbės žodis, pranokote mano lūkesčius".
Visažinystės - fundamnetalios vyrukų savybės trumpa pažvalga šiandien baigiu postą. Next to come. Na, o, kad come together, kaip sakant, ir taip aišku.